top of page
ag-menen.jpg
age-group

Age-Group Triatlon

Belgian Triathlon biedt niet-elite leden (Age-groupers) een unieke gelegenheid om deel te nemen aan Wereld- en Europese Kampioenschappen in triatlon, duatlon, aquathlon, wintertriatlon, cross-triatlon, cross-duatlon en aquabike.

 • Facebook

Selectiewedstrijden WK / EK Sprint & Standard distance

Momenteel worden er Belgische selectiewedstrijden aangeduid voor atleten die wensen deel te nemen aan een EK of WK triatlon en dit op de sprint- of kwartafstand (standard distance). 

Selectiewedstrijden

De selectiewedstrijden worden door de AG-commissie bekendgemaakt via de kalender. De selectiewedstrijden van 2024 fungeren als de kwalificatierondes voor de internationale competities van 2025. In 2024 kan dus geen selectie behaald worden voor wedstrijden in 2024.

Voorwaarden

Als atleet:  

 • Heb je de Belgische nationaliteit of verblijf je in België;

 • Ben je de laatste 3 jaar niet uitgekomen voor een ander land;  

 • Beschik je over een geldige wedstrijdlicentie (via Triatlon Vlaanderen of LBFTD);

 • Neem je deel aan een EK/WK met een nationale uitrusting (Belgian Triathlon). 
   

De selectie

 • Van age-groupers aan het EK/WK gebeurt op basis van deelname en prestatie op selectiewedstrijden die vooraf bepaald werden door de nationale AG-commissie.

 • Per age-group (vanaf 16 jaar voor de sprintafstand en vanaf 18 jaar voor standard distance, 20-24, 25-29, 30-34, enz.) zijn er zowel voor mannen als vrouwen maximaal 20 plaatsen beschikbaar.

 • Na bevestiging door de atleet, gebeurt de inschrijving voor EK/WK door Belgian Triathlon en niet door de atleet zelf. De atleet stort hiervoor het inschrijvingsbedrag aan Belgian Triathlon.

 • De kosten voor inschrijving (bepaald door de organisatie), kledijpakket, transport en eventueel verblijf zijn voor rekening van de atleet.  

Selectieprocedure

 • De atleet schrijft zich in voor één of meerdere selectiewedstrijden.  

 • De selectie van de atleet gebeurt op basis van de categorie waartoe de atleet zal behoren in het jaar van het EK/WK, ook al neemt de atleet het jaar voordien mee in een selectiewedstrijd in een andere categorie. 

 • Bij sprintwedstrijden komen de eerste 5 atleten per agegroup (die nog geen startslot hebben) in aanmerking voor selectie.  

 • Bij standard distance komen de eerste 5 atleten per agegroup (die nog geen startslot hebben) in aanmerking voor selectie.  

 • Na deelname aan de wedstrijd worden de (nog niet geselecteerde) atleten via mail gecontacteerd om hun interesse voor een startslot (sprint of kwart) kenbaar te maken.

 • De lijst met atleten die hun startslot reeds hebben opgenomen, zal gepubliceerd worden via de websites van beide liga’s.  

 • Atleten die geselecteerd zijn en hun startslot bevestigd hebben, krijgen uiteindelijk een uitnodiging tot definitieve registratie. Deze registratie is bindend en wordt slechts definitief na betaling van het inschrijvingsgeld.

selectiewedstrijden

Wedstrijden zonder selectiewedstrijden

Voor alle EK’s en WK’s behalve sprint- of kwartafstand triatlon worden geen selectiewedstrijden gehouden.

Voorwaarden

Als atleet:  

 • Heb je de Belgische nationaliteit of verblijf je in België;

 • Ben je de laatste 3 jaar niet uitgekomen voor een ander land;  

 • Beschik je over een geldige wedstrijdlicentie (via Triatlon Vlaanderen of Ligue Francophone de Triathlon);

 • Neem je deel aan een EK/WK met een nationale uitrusting (Belgian Triathlon). 

De selectieprocedure

 • Age-groupers kunnen zich inschrijven voor EK/WK, zonder een selectiewedstrijd te hoeven doen.

 • Per Age-group (20-24, 25-29, 30-34, enz.) zijn er zowel voor mannen als vrouwen maximaal 20 plaatsen beschikbaar.

 • De kosten voor inschrijving (bepaald door de organisatie), kledijpakket, transport en eventueel verblijf zijn voor rekening van de atleet.  

 • De atleet schrijft zich rechtstreeks in bij de organisatie én registreert zich bij de Belgian Triathlon Age-group Community via het registratieformulier.

 • Betaling gebeurt rechtstreeks bij de organisatie of bij Belgian Triathlon. Dit hangt af van per wedstrijd en zal via de kalender gecommuniceerd worden.

 

wedstrijden

Nationale kledij

bioracer-trisuit-belgium.jpg

Belgian Triathlon heeft in samenwerking met Bioracer een exclusieve kledinglijn ontwikkeld. Deze kledinglijn is bedoeld voor zowel elite-triatleten als recreanten.


Nationale uitrusting verplicht voor EK en WK
Age-groupers die wensen deel te nemen aan een EK of WK, zijn verplicht om deel te nemen in de nationale uitrusting. De kledinglijn is exclusief verkrijgbaar via Bioracer en moet door de agegrouper zelf worden betaald.

Bestellen via Bioracer Be3 webshop
Alle bestellingen voor nationale kledij moeten worden geplaatst via de Bioracer Be3 webshop. Nieuwe bezoekers moeten zich voor de eerste keer registreren.

Ontwerp en specificaties
Alle kleding valt onder het design van het “Belgium Triathlon Team” en voldoet aan de standaardvoorwaarden van World Triathlon. Let op: trisuits met het oude ITU-logo zijn niet meer geldig.


Personalisatie
De trisuit kan gepersonaliseerd worden met de eigen familienaam (+ €6). Indien men eigen sponsors wil toevoegen, dient men hier zelf voor te zorgen en dit binnen de kledij-afspraken van World Triathlon.


Levertermijn
Reken op een levertermijn van 8-10 weken (na bestelling).

NationaleKledij

Age-group Community

age-group-community.jpg

De Age-Group community, bestaande uit toegewijde vrijwilligers, coördineert age-group atleten bij Europese en wereldkampioenschappen triatlon en duatlon. We informeren, enthousiasmeren, faciliteren inschrijvingen, bieden support op wedstrijden, delen informatie van World Triathlon. We proberen steeds om ter plaatse aanwezig te zijn voor briefing, ondersteuning, opvang en felicitaties voor atleten. Daarnaast onderhouden we contact met relevante instanties, volgen inschrijvingen en betalingen op en actief promoten we de "Age-group" werking.

 

Griet Verrykt fungeert als AG-Coördinator voor Nederlandstalige atleten, terwijl Olivier Henz deze rol vervult voor Franstalige en Duitstalige atleten.

Deze coördinatoren worden bijgestaan door Werner Taveirne, Louis Bouillet, Fabian Connotte, Patrick Rombout en Dimitri Taghon.

age-group-community

Contact Age-Group Commmunity

AG-coördinator Nederlandstalige athleten: Griet Verrykt
Coordinateur AG pour les athlètes francophones et germanophones: Olivier Henz 

bottom of page